

Toms historie
Toms har dybe rødder i den danske kultur som dem, der leverer danskernes favoritchokolade og -slik. Her er historien om stolt håndværk, flid og fremsynethed.
1924
Trojel og Meyer = ToM
Apotekerne Hans Trojel og Victor. H. Meyer udvider deres forretning med salg af chokolade.
I 1924 blev Toms fabrikken grundlagt.
De kæmper for at få deres varer på hylderne hos købmænd og i konfekturehandelen, men må i starten nøjes med bagere og ismejerier. Et ‘s’ bliver tilføjet navnet for at undgå den uheldige påskrift ‘Tom’ på deres slikautomater.
1942
Victor B. Strand køber Toms
Da Victor H. Meyer afgår ved døden, sælges firmaet til Victor B. Strand, ejeren af Tørsleff.
Under krigens råvaremangel bruger han tiden på at modernisere maskinerne, så man er klar når det igen bliver muligt at få råvarer. Og det bliver starten på en ny æra i Toms historie.
1946
Yankie Bar
Gennem en eksportordre til de amerikanske styrker i Tyskland opnår Toms en tildeling af kakaobønner. Yankie Baren bliver skabt til formålet og opkaldes efter de amerikanske soldater,
‘ Yankier’.
1949
Skildpadden eller Pildskadden?
Den meget populære Skildpadde® blev lanceret i oktober 1948 som en konkurrent til Galle & Jessens dengang meget populære Cremefrø. Flere chokoladeproducenter lancerede fyldte chokoladedyr i den periode. En teori siger, at Toms Skildpadde® kom til verden med afsæt i den store avisnyhed om fundet af en kæmpe havskildpadde ved Sjællands Odde i 1948.
Senere i 1951 fik Toms-fabrikken besøg af Vilhelm Hansen, der tegnede Rasmus Klump og oprindeligt havde tiltænkt en skildpadde hovedrollen. Skildpadden endte i birollen som Pildskadden og senere i 1950’erne på indpakningen af Toms Skildpadde®.
Skildpadden® er også et af de ældste eksempler på product placement på TV i Danmark, da Poul Reichhardt gumler lystigt på dem i filmen ’De Røde Heste’, som havde premiere i januar 1950.
1954
Kronen på værket
Da krigen ophører tager Toms hurtigt føringen af chokoladeproduktion i Danmark med et færdigsyet sortiment produceret på den nu moderniserede fabrik. Og i 1954 bliver Toms yderligere kvalitetsstemplet ved at blive ‘Leverandør til Det Kongelige Danske Hof’.
1954
Anthon Berg
Victor B. Strand køber Anthon Berg, et mærke der er kendt for generøsitet, høj kvalitet og uddeling af rigelige mængder smagsprøver til kunderne. I dag siger vi: ’Anthon Berg – you can never be too generous’.
1961
Arne Jacobsen tegner en ny fabrik
Victor B. Strand har brug for mere plads til sine store armbevægelser. Det resulterer i en ny topmoderne fabrik i Ballerup tegnet af arkitektikonet Arne Jacobsen.
Fabrikken bliver en førsteklasses fabrik med Arne Jacobsen-møbler i kontorerne og modernistiske stramme linjer fra direktionsgang til produktionshal.
1962
Pingvin Lakrids kommer til...
Toms køber Høeghs Lakrids og omdøber det til Pingvin Lakrids. Navnets oprindelse siges at stamme fra ikonproduktet Amagerstang, som har farveligheder med en pingvin, når den er overskåret.
En anden skrøne er, at Pingvin-navnet og –logoet er en venskabelig kommentar fra reklametegneren Henrik Hansen til Viktor B. Strands altid fine påklædning, som ofte indebar jaquet - i folkemunde ‘pingvindragt’.
1971
...og Galle & Jessen
Toms køber Galle & Jessen og dermed også den profitable Cremefrø.
De fleste opkøbte produkter sælges med tiden under Toms mærket, mens enkelte er så stærke mærker, at de ikke ændres. I dag har Toms stadig Ga-Jol, Galle & Jessen pålægschokolade og Spunk. Galle & Jessen er fra 1872 og dermed den ældste del af Toms historie.
...80’erne
Der kommer Hundeprutter og Mågeklatter på menuen da Toms opkøber det populære BonBon-mærke. En del af de sjove bolsjer sælges stadig i Danmark, Norge og Finland.
2001
Hos Toms mestrer man meget mere end markedet er klar til under de nuværende mærker. Så Anthon Berg får en sofistikeret lillebror, A XOCO, som er dansk chokoladegastronomi, når det er bedst. De delikate chokoladedragéer laves på de fineste ædelkakaobønner fra Amazonas.
2008
Nellie Dellies
Under navnet Nellie Dellies udvikler Toms lakrids og vingummi, som næsten er for gode til at være sande. Det er slik, som er sødet med sødestof fra steviaplanten og fyldt med fibre. Senere tilføjes chokoladebarer og marcipanbrød til sortimentet.
2010
Toms Ekstra
En verdensnyhed introduceres: chokolade som er særligt smagsudviklet på træbakker i Ghanas regnskov.
Metoden har vi udviklet sammen med dygtige kakao- og landbrugseksperter. Vi kalder den ’Tray 10 bakkefermentering’.
Resultatet kan købes som chokoladepladerne Toms Ekstra - chokolade der er ekstra rig på smag.
De luksuriøse chokolademærker Feodora og Hachez er det tyske svar på Anthon Berg. De har henholdsvis behaget kræsne ganer siden 1910 og 1890. Med deres solide succes passer de godt ind i sortimentet hos Toms og de opkøbes som selvstændige mærker.
Husk hyggen
Toms slik og chokolade er indbegrebet af danskhed og aftenhygge hjemme i stuerne.
I Toms nye brandunivers ’Husk hyggen’ tager vi den specielle danske humor i hånden og leger med spændingsfeltet mellem hygge og uhygge.
2002
Familien Tomsen
Den skøre Familien Tomsen har indtaget danskernes stuer og hygger sig for åben skærm i 6 år. I 2002 vinder Toms en Zulu Award for reklamefilmene, der samler mange af Tomsprodukterne under ét tag i reklameuniverset.
2008
2012
2015
Vi glæder os
Hyggen går aldrig af mode, og på Toms har vi tænkt os at fortsætte med at være dem der leverer danskernes favoritchokolade og –slik til hyggelige stunder.