Toms Gruppens historie

Toms historie

Toms har dybe rødder i den danske kultur som dem, der leverer danskernes favoritchokolade og -slik. Her er historien om stolt håndværk, flid og fremsynethed.

1924

Trojel og Meyer = ToM

Apotekerne Hans Trojel og Victor. H. Meyer udvider deres forretning med salg af chokolade. 

I 1924 blev Toms fabrikken grundlagt. 

De kæmper for at få deres varer på hylderne hos købmænd og i konfekturehandelen, men må i starten nøjes med bagere og ismejerier. Et ‘s’ bliver tilføjet navnet for at undgå den uheldige påskrift ‘Tom’ på deres slikautomater.

1932

Guld Barren støbes

Kakaoprisen er tårnhøj i mellemkrigsårene, og prokuristen Fr. Abrahamsen, som står for indkøb af råvarer på Toms, siger at man lige så godt kunne støbe produkterne af det rene guld. Det giver ideen til navnet Guld Barre, og man lancerer de to første varianter: fløde og bitter. 

1942

Victor B. Strand køber Toms

Da Victor H. Meyer afgår ved døden, sælges firmaet til Victor B. Strand, ejeren af Tørsleff.

Under krigens råvaremangel bruger han tiden på at modernisere maskinerne, så man er klar når det igen bliver muligt at få råvarer. Og det bliver starten på en ny æra i Toms historie.

1946

Yankie Bar

Gennem en eksportordre til de amerikanske styrker i Tyskland opnår Toms en tildeling af kakaobønner. Yankie Baren bliver skabt til formålet og opkaldes efter de amerikanske soldater, 

‘ Yankier’.

1949

Skildpadden eller Pildskadden?

Den meget populære Skildpadde® blev lanceret i oktober 1948 som en konkurrent til Galle & Jessens dengang meget populære Cremefrø. Flere chokoladeproducenter lancerede fyldte chokoladedyr i den periode. En teori siger, at Toms Skildpadde® kom til verden med afsæt i den store avisnyhed om fundet af en kæmpe havskildpadde ved Sjællands Odde i 1948.

Senere i 1951 fik Toms-fabrikken besøg af Vilhelm Hansen, der tegnede Rasmus Klump og oprindeligt havde tiltænkt en skildpadde hovedrollen. Skildpadden endte i birollen som Pildskadden og senere i 1950’erne på indpakningen af Toms Skildpadde®.

Skildpadden® er også et af de ældste eksempler på product placement på TV i Danmark, da Poul Reichhardt gumler lystigt på dem i filmen ’De Røde Heste’, som havde premiere i januar 1950.

1954

Kronen på værket

Da krigen ophører tager Toms hurtigt føringen af chokoladeproduktion i Danmark med et færdigsyet sortiment produceret på den nu moderniserede fabrik. Og i 1954 bliver Toms yderligere kvalitetsstemplet ved at blive ‘Leverandør til Det Kongelige Danske Hof’.

1954

Anthon Berg

Victor B. Strand køber Anthon Berg, et mærke der er kendt for generøsitet, høj kvalitet og uddeling af rigelige mængder smagsprøver til kunderne. I dag siger vi: ’Anthon Berg – you can never be too generous’. 

1961

Arne Jacobsen tegner en ny fabrik

Victor B. Strand har brug for mere plads til sine store armbevægelser. Det resulterer i en ny topmoderne fabrik i Ballerup tegnet af arkitektikonet Arne Jacobsen.

Fabrikken bliver en førsteklasses fabrik med Arne Jacobsen-møbler i kontorerne og modernistiske stramme linjer fra direktionsgang til produktionshal. 

1962

Pingvin Lakrids kommer til...

Toms køber Høeghs Lakrids og omdøber det til Pingvin Lakrids. Navnets oprindelse siges at stamme fra ikonproduktet Amagerstang, som har farveligheder med en pingvin, når den er overskåret.
En anden skrøne er, at Pingvin-navnet og –logoet er en venskabelig kommentar fra reklametegneren Henrik Hansen til Viktor B. Strands altid fine påklædning, som ofte indebar jaquet - i folkemunde ‘pingvindragt’.

1971

...og Galle & Jessen

Toms køber Galle & Jessen og dermed også den profitable Cremefrø.

De fleste opkøbte produkter sælges med tiden under Toms mærket, mens enkelte er så stærke mærker, at de ikke ændres. I dag har Toms stadig Ga-Jol, Galle & Jessen pålægschokolade og Spunk. Galle & Jessen er fra 1872 og dermed den ældste del af Toms historie.

...80’erne

Der kommer Hundeprutter og Mågeklatter på menuen da Toms opkøber det populære BonBon-mærke. En del af de sjove bolsjer sælges stadig i Danmark, Norge og Finland. 

2001

Hos Toms mestrer man meget mere end markedet er klar til under de nuværende mærker. Så Anthon Berg får en sofistikeret lillebror, A XOCO, som er dansk chokoladegastronomi, når det er bedst. De delikate chokoladedragéer laves på de fineste ædelkakaobønner fra Amazonas.

2008

Nellie Dellies

Under navnet Nellie Dellies udvikler Toms lakrids og vingummi, som næsten er for gode til at være sande. Det er slik, som er sødet med sødestof fra steviaplanten og fyldt med fibre. Senere tilføjes chokoladebarer og marcipanbrød til sortimentet.

2010

Toms Ekstra

En verdensnyhed introduceres: chokolade som er særligt smagsudviklet på træbakker i Ghanas regnskov.

Metoden har vi udviklet sammen med dygtige kakao- og landbrugseksperter. Vi kalder den ’Tray 10 bakkefermentering’.

Resultatet kan købes som chokoladepladerne Toms Ekstra - chokolade der er ekstra rig på smag.

De luksuriøse chokolademærker Feodora og Hachez er det tyske svar på Anthon Berg. De har henholdsvis behaget kræsne ganer siden 1910 og 1890. Med deres solide succes passer de godt ind i sortimentet hos Toms og de opkøbes som selvstændige mærker. 

Husk hyggen

Toms slik og chokolade er indbegrebet af danskhed og aftenhygge hjemme i stuerne.

I Toms nye brandunivers ’Husk hyggen’ tager vi den specielle danske humor i hånden og leger med spændingsfeltet mellem hygge og uhygge.

1959-2000

Guldbarre-løbet

Toms-sponsorerer ‘Guldbarreløbet’, et speedwayløb, som bliver afholdt fra 1959-2000 - de sidste 25 år i Vojens. Præmien, som skal vindes tre gange for at blive ejendom, er en ægte guldbarre.

2002

Familien Tomsen

Den skøre Familien Tomsen har indtaget danskernes stuer og hygger sig for åben skærm i 6 år. I 2002 vinder Toms en Zulu Award for reklamefilmene, der samler mange af Tomsprodukterne under ét tag i reklameuniverset.

2008

2012

2015

Vi glæder os

Hyggen går aldrig af mode, og på Toms har vi tænkt os at fortsætte med at være dem der leverer danskernes favoritchokolade og –slik til hyggelige stunder.

Vælg sprog